Az irodabarát irodabútor... Keressen minket bizalommal!   (+36) 1 231 09 12  info@kidbutor.hu
  • arajanlatot kerek

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

irodabutor konyhabutor irodaszek tudastar 3

Bőr, műbőr, textilbőr...

bor mubor textilborAz állatok lenyúzott és kidolgozott bőrét már az őskorban is használta az ember; ez a legősibb burkolóanyag. A kiváló minőségű bőr korlátozott mennyisége és a feldolgozásához szükséges összetett eszközpark, valamint a szakértelemigény miatt magas presztízs kötődik a valódi bőrhöz, illetve a belőle készült termékekhez.

Ugyanakkor a valódi bőrök előállítása, azon belül is a cserzés különböző fázisai során használt vegyi anyagok jelentik globálisan az egyik legfőbb vízszennyezési problémát, mivel a cserzés nyomán hátramaradó (sok helyütt még ma is egyenesen a folyókba eresztett) káros anyagok tönkreteszik az élővizeket. A valódi bőr emiatt is drága, illetve a környezettudatosság tekintetében ambivalens megítélésű.

Az iparcikkek elosztási láncában – a termelőtől egészen a végfelhasználóig – minden tagnak érdeke, hogy ne csak a hibátlan minőségű, drága, valódi bőr kerülhessen forgalomba. Amint technológiailag lehetségessé vált, megjelentek a bőrt helyettesítő különböző anyagok, a műbőrök. Napjainkban, így az irodaszékeken is számtalan néven és minőségben előállított, bőrre emlékeztető anyag jelenik meg, amivel létrejött egy ellentmondásoktól sem mentes piaci helyzet. A szektorban leggyakrabban használt anyagok, illetve elnevezések a műbőr, újrahasznosított bőr, textilbőr, bonded leather (ragasztott bőr), PU
(poliuretán), PVC (polivinilklorid).

A vásárlási döntés meghozatalakor a fogyasztó és a szervezeti vásárló is nehézségekbe ütközik, mivel a széles választék mellett az eladók megnevezései sem szolgálnak megfelelő támpontokkal. Ebben a sokszínűségben még az is előfordulhat, hogy az egyes bőrhelyettesítők küllemükben, használati tulajdonságaikban, tartósságukban és árukban is magasabban jegyzettek a gyengébb minőségű valódi bőröknél.

A műbőrök egyik legjellemzőbb felhasználási területe az ülőbútorgyártás és kereskedelem. Az alábbi sorok így erre a területre fókuszálva mutatják be, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor vásárlás előtt értékeljük választási lehetőségeinket, és hogy milyen érvekkel győzhetjük meg ügyfeleinket, hogy lehetőleg az általunk kínált portékát válasszák.

A műbőrök, bőrhelyettesítők gyártása során különböző anyagú és minőségű hordozó alapra visznek fel egy bevonó réteget, amit tetszés szerint színeznek, és amire különféle felületeket nyomtatnak, így keltve a valódi bőr hatását.

A klasszikus műbőrök esetén a bevonatok a legtöbb esetben PVC és PU keverékéből készülnek; a PVC a tartósságot, a PU a kellemes tapintást biztosítja.

A valódi bőrhöz közeli imitációk esetén (amelyek bonded bőr, újrahasznosított bőr néven kerülnek forgalomba) a bevonat egy része rendszerint állati rostok, bőrhulladék és kötőanyagok keverékéből áll, melynek végeredménye ezáltal egy természetesebb hatású bevonó anyag.

Közös ezekben a bőrt helyettesítő anyagokban, hogy a bőr természetes rostszerkezete hiányzik, így a szakítószilárdság és nyújthatóság általában jóval kisebb, és az átszellőzési képesség is alacsony.

A kárpitanyagok tulajdonságait a technikai lapjuk foglalja össze, amely többek között az alábbiakat részletezi: a lehetséges felhasználási területeket, alapanyag-összetételt, a kárpittekercs szélességét, súlyát, nyújthatóságát, szakítószilárdságát, varrattartó képességét, színtartóságát, kopásállóságát, dörzsállósági, fényállósági, allergén és egyéb speciális tulajdonságait, mint például antibakteriális felület, égésgátoltság. A minőségre, mint általában mindig, az ár is irányadó lehet.

A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a végfelhasználót az esztétikai szempontokon és az áron túl a tartósság és a tisztíthatóság érdekli elsősorban. Mivel a tartósságra vonatkozóan nehéz olyan választ adni, amely minden körülményt figyelembe vesz (használati intenzitás, hőmérséklet, páratartalom, tisztítási mód és gyakoriság), ezért a kopásállósági érték és a szakítószilárdság az, ami alapján a tartósság értelmezhető. Mivel a kopásállóság kifejezés már sok helyen olvasható, hallható, beivódott a köztudatba, ez a legkézenfekvőbb értékelési paraméter.

Íme, egy rövid összefoglaló az irodabútorok körében alkalmazott három fő bőrhelyettesítő anyag általános jellemzőiről:

A bonded leather, vagy ragasztott bőr általánosságban a legjobb minőségű és a legdrágább a bonded/PU/PVC hármasból. Az újrahasznosított bőrrel készített bonded bőr háromrétegű. Az alsó réteg porrá őrölt maradék bőr és kötőanyag keveréke, ezt viszik fel egy pamuthordozóra, majd ennek felületére kerül a PU bevonó réteg. Ez a hármas laminátum együtt valódi bőrhatást nyújt. A vonatkozó EU-s szabályok bonded bőr esetén legalább 50%-os száraz bőrrost arányt határoznak meg, a gyakorlatban ez a mutató 20-70% között ingadozik; az alapanyag fennmaradó részét a PU adja. Egyes gyártók és forgalmazók a bonded kárpitozású székeket valódi bőr székként jelenítik meg, részben megtévesztve ezzel a fogyasztókat. A bonded olcsóbb a bőrnél, viszont drágább a PU-nál. Tartósabb, vastagabb, keményebb tapintású, mint a PU. 

A PU műbőr minőségben és árban a bonded és a PVC között helyezkedik el. Ránézésre nagyon hasonlít a felszíne a bonded műbőrre, sokszor akár a bőrrel is könnyen összetéveszthető a textúrája. Vékonyabb és olcsóbb a bondednél, a PVC-nél viszont vastagabb és tartósabb. Puhább, mint a bonded, kellemesebb a tapintása. Néhány esetben a PU minősége nagyon gyenge, ekkor recycled-PU-ról van szó, vagyis nem első készítésű, hanem újra-feldolgozott alapanyagból készült. Nagyon kellemes, puha a tapintása, a tartóssága viszont kritikán aluli. Néhány hónap használat után a felső réteg elkezd lehámlani – különösen tisztításkor, történjen az akár egyszerűen nedves ronggyal, vízzel. Nyáron az izzadtság is kikezdheti a vékony PU felszínt. Ezzel szemben léteznek olyan kiemelkedő minőségű PU műbőrök, amelyek a jó minőségű bőrnél is drágábbak. A PU és a PVC különbözősége legbiztosabban a hordozó anyag ellenőrzésével állapítható meg: a PVC hordozója egyszerű, vékony, kevéssé eldolgozott; a PU hordozója vastagabb, erősebb. A PU sokkal természetesebb, puhább hatást kelt, és tartósabb, mint a PVC.

A PVC a legalacsonyabb árfekvésű a felsorolt három típus közül. Mindig tartalmaz adalékanyagokat, amelyek a technikai adatlapon nincsenek feltüntetve, de a felhasználási területek, a hidegtűrés, a kopásállósági adatok és egyéb más fizikai tulajdonságok alapján megállapítható a minőség. A PVC keményebb, vékonyabb és alacsonyabb kopásállóságú, mint a PU. A PVC műbőr hőérzékeny – nyáron puhább, télen keményebb. Majdnem mindig olcsóbb, mint a PU. Vannak magas minőségű PVC műbőrök, amelyek a PU műbőröknél puhább tapintásúak, tartósabbak, azonban jóval drágábbak is. Az Antares kínálatában szereplő termékeken a PVC műbőröknek leginkább csak a testtel nem érintkező felületeknél jut szerep. A székek üléseinek és támláinak az oldalsó és hátsó részein történő PVC bevonat alkalmazása lehetővé teszi, hogy miközben a felhasználó testével valóban érintkező felületek jó minőségű alapanyagból készülnek, a termék ára mégis gazdaságos marad.

Forrás: Antares

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.